Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności. Wykorzystywane pliki cookies zwiększają prawdopodobieństwo, że reklamy produktów lub usług wyświetlane w ramach usług internetowych, z których korzystasz, będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz niespersonalizowanych.

Koza, czyli piec wolnostojący zamiast kominka

fot.Invicta

fot.Invicta

Wolnostojący piec kominkowy ma wiele zalet. Przede wszystkim zajmuje niewiele miejsca, nie przytłoczy więc wnętrza. Nie wymaga wykonania obudowy, co sprawia, że jest o wiele tańszym rozwiązaniem od kominka. Jego montaż przebiega stosunkowo szybko, wystarczy podłączyć urządzenie do odpowiedniego komina. Piece wolnostojące są wydajnym źródłem ciepła – wprawdzie nie ogrzejemy nim całego domu czy mieszkania, jednak zapewnią komfortową temperaturę nawet w ponad 100-metrowych pomieszczeniach. W urządzeniach tych pali się zazwyczaj drewnem, brykietem lub węglem - po rozpaleniu ognia korpus kozy nagrzewa się, oddając ciepło do otoczenia.

Jak wybrać piec kominkowy?

Wybierając odpowiednią kozę należy zwrócić uwagę na jej moc grzewczą. Szacunkowo przyjmuje się, że do ogrzania pomieszczenia o kubaturze 25-30 m³ potrzebny jest 1 kW mocy. Dobrze, jeśli sprawność pieca wolnostojącego będzie wynosiła co najmniej 70%. Nowoczesne modele wyposażone są w funkcję dopalania spalin, dzięki czemu pracują z jeszcze większą sprawnością. Decydując się na konkretny model poza jego wyglądem i ceną warto zwrócić uwagę na sposób podłączenia kozy do komina. Niektóre modele mają możliwość podłączenia przewodu, jedynie od góry lub od tyłu, inne dopuszczają obie opcja, a w jeszcze innych można zastosować również w razie potrzeby podłączenie boczne. Dobrym rozwiązaniem są piece z możliwością doprowadzenia powietrza do paleniska z zewnątrz. Dzięki temu piec wolnostojący będzie miał zawsze zapewnioną niezbędną do procesu spalania ilość tlenu.

Więcej niż ogrzewanie, czyli koza z dodatkową funkcją

Nowoczesne piece wolnostojące to urządzenia wielofunkcyjne. Oprócz tradycyjnych modeli do wyboru mamy kozy z górną płytą, na której można podgrzewać potrawy czy napoje. Jeszcze inne wyposażone są w niewielki piekarnik. Takie piece kominkowe poleca się szczególnie do domków letnich, gdzie mogą zastąpić tradycyjną kuchenkę. Niektóre modele pieców wolnostojących mają też praktyczną półkę na szczapy drewna, dzięki czemu opał jest zawsze pod ręką.